Russische inmenging

Rusland wordt beschuldigd van inmenging in binnenlandse politieke processen van andere landen. In Nederland betekent dat een automatische veroordeling, aangezien iedereen aanneemt dat als Rusland ergens van wordt beschuldigd dat dat wel waar zal zijn.

Is dergelijke inmenging iets nieuws of iets aparts en bestaat er inmenging door andere landen?

Uit onderzoek van Follow The Money (FTM) blijkt dat buitenlands geld rijkelijk richting de kassen van de Europese koepelpartijen in Brussel vloeit.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) vindt het ‘heel belangrijk’ om als politieke partij ‘transparant [te] zijn over waar je geld vandaan krijgt’.Het kabinet is van plan om giften van buiten de EU aan Nederlandse politieke partijen aan banden te leggen. Momenteel is Nederland een van de slechts vier EU-lidstaten zonder restricties op buitenlandse donaties in de nationale politiek.

Europese partijen daarentegen kunnen onbeperkt geld ontvangen, waar dan ook vandaan.

Van de totaal 997 donaties en contributies in de periode tussen 2014 en 2017 kwamen er 180 van buiten de EU. Hiervan kwam een bedrag van euro 3440 uit Rusland, namelijk van de Rossiiskaya ekologicheskaya partiya.

Van de 180 donaties kwam 49,1% uit de Verenigde Staten, 11,38% uit Zwitserland, 10,18% uit Ijsland en zo verder.

Van de Amerikaanse donaties kwam 60,98% van bedrijven en 29,27% van NGO´s.

Dieuwertje Kuijpers en Lise Witteman besluiten hun artikel van 25 april 2019 als volgt: ´Hoewel het (op een enkele Amsterdamse brievenbus van een Georgische oligarch na) dus niet de Russen zijn die de Europese politiek trachten te beïnvloeden, vindt Fabrice Pothier van de pro-democratische organisatie Alliance for Democracies dat er een einde moet komen aan de geldstromen van buiten de Europese Unie: ‘Of het geld nu uit Rusland of de Verenigde Staten komt maakt niet zoveel uit. Het is geld vanuit landen die geen deelgenoot zijn van de verkiezingen, maar deze wel proberen te beïnvloeden.’

Inmenging is geen exclusief Russische activiteit en waar het Europese politiek betreft valt de Russische inmenging in het niet vergeleken met pogingen tot beinvloeding door andere landen.

Follow The Money, bijvoorbeeld een maand gratis op proef

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.